Házat építenél? Tudod, mennyibe fog kerülni?

Számoljuk ki együtt!

szerződés

Mennyit akarsz építeni?

Legelőször próbáld minél jobban meghatározni igényeidet, mire van szükséged, hány m2-t kellene építened. Hányan vagytok, vagy várhatóan hányan lesztek a családban?
Milyen az életmódotok, mekkora háló, mekkora nappali szükséges ehhez?
A lakószobákon kívül lesz-e más is, vendég szoba, iroda, üzlet, garázs?
Tapasztalatom szerint egy 4 fős család alapvető igényeire az átlagos ház alapterülete kb. 120 m2.

Ha ezekkel megvagy, akkor kellene egy szám, amivel megszorozhasd, amennyibe belekerül az építés. Ez az, ami már függ attól, milyen minőségben, milyen anyagból, milyen felszereltséggel építed a házat.

Mibe kerül ez?

Tekintsük most az egész házat egy beruházásnak.
Miután meghatároztuk a méreteket, látni kell a bekerülési költséget is.
Szükség van egy telekre. Leginkább ilyenkorra már az emberek többsége megvette a telket, és utána kezd el számolgatni. A telek ára erősen függ attól, hol helyezkedik el, és milyenek az adottságai- közművesített-e, központi-e, panorámás-e, valamint a mérete mekkora, és mennyit lehet rá építeni.
Érdemes lenne a telekválasztás előtt eldönteni a ház méreteit, és minden költségét ismerni, vagyis először kellene építészt és kivitelezőt keresni.
A tervező figyelembe veszi a költségvetést, tudnia kell, mennyi pénz áll rendelkezésre. Ha hitelt akarsz felvenni, azt is időben el kell dönteni, és kikalkulálni a lehetőségeket. Érdemes ezt is átbeszélni egy szakemberrel.
A telek mellett másik költség lehet még a bontás is, ha van rajta épület. Ez is jelentős összeg! A régi épület építőanyagait el kell szállíttatni, lepapírozva. Mérettől függ, de többnyire már minden engedéllyel működik, nem eshet neki a család a bontásnak sem, ehhez is kell műszaki vezető, vállalkozó, és szerződés.
Nézzük most magának a háznak a költségeit!

Egy átlagos szintű téglaház m2 ára ma nettó 230 ezer Ft.
A tetőtér beépítése 200 ezer Ft/m2.
Pinceszint építése 80-100 ezer Ft/m2. Ezek az árak nettóban értendőek.
Könnyűszerkezetes háznál a kulcsrakész ár nettó 145-150 000 Ft /m2.

Hasonlítsuk össze!

Nézzük meg ezeket a költségeket most egy összehasonlító táblázatban a tégla típusú és a könnyűszerkezetes házakra!

 

Ház bruttó alapterülete m2 hagyományos építés könnyűszerkezet
65 14,950 000 9,750 000
120 27,600 000 18,000 000
120+ tetőtér 30,000 000 27,600 000

Ebből az jön ki, hogy a könnyűszerkezetes házunkat 34- 35 %-kal olcsóbban építjük meg. Mindamellett, hogy olcsóbban építjük, a jó hőszigetelő falak össz vastagsága is kevesebb a téglánál, amit még szigetelni is kell. Így alapterületben akár egy egész szoba különbségről beszélünk csak a falvastagságok miatt! Magyarul: ami téglából belefér a bruttó alapterületbe lakóterületben, az könnyűszerkezetből ugyanazon bruttó beépítettségen belül nettóben hasznos alapterületben 1 szobával több!

Árban is egyértelműen többet tudunk ugyanabból a pénzből megépíteni.

Egyéb költségek

Az építésen kívül még más költségeink is lesznek. Mindjárt a legelején találkozol a tervezési költséggel. Ez szintén elég összetett, mert van egy engedélyezési, lehet egy kiviteli terved, és vannak még társtervezők is, statikus, tűzvédelmis. Ezenkívül van még geodétád is, aki kitűzi majd a házat, felméri a terepet, és a legvégén a változási vázrajzot is beküldi a Földhivatalba.
A tervezők díjszabása változó lehet, de általában az épület bekerülési költségének 2-5 %-a közt mozog a tervezési díj. Továbbá a Mérnök Kamara honlapján található díjtáblázatot is alapul lehet venni. Az olcsó, másik alá ajánló mérnököktől a korrekt, reális, és precíz, vagy elszállt nagymenő mérnökig mindent megtalálunk. Mindez azon is múlik, mit akarsz, hogyan bánjanak Veled, hogyan álljanak a házad tervezéséhez, mi a fontos.
Ezen kívül lesz még illeték, iratok beszerzési költsége.
Könnyűszerkezetes házaknál a tervezést az ÉME  engedély szerint lehet végezni, tehát ez is kicsit szűkebb, ellenőrzöttebb terület.

Hogy tudod majd eladni ezt a házat?

Ma Magyarosszágon az ingatlanpiacon még rosszabbul szerepelnek a könnyűszerkezetes házak a hagyományosaknál. Kb. 20 %-kal olcsóbban lehet eladni őket. Ennek oka részben az, hogy nem túl régen még nem volt szabályozva ezek építése, és mindenféle magán úton összeeszkábált házak is vannak a piacon. Azonban ha van minőségi megfelelőségi tanúsítvány a házra, akkor más a helyzet.
Az igazság az, hogy a téglaházakra véletlenül sincs ilyen tanúsítvány, ezért ez a kialakut helyzet megint nem azt tükrözi, hogy jó-e a ház, hanem hogy mi a közhiedelem, mert ez alakítja a piacot. A tendencia az, hogy lassan, de ez is változik. A megbízható, stabil hátterű könnyűszerkezetes cégek által épített házak jobb értékben adhatók el a piacon.

Összegzésmerleg-300x225

Ha már kalkulálunk, nézzük a végeredményt meg még egyszer!
Megépítjük a könnyűszerkezetes házat 34 %-kal olcsóbban, mint a téglát, és legrosszabb esetben eladjuk 20 %-kal olcsóbban. Akkor végül mégis nyertünk 14 %-ot, meg a jobban kihasználható hasznos alapterületet!