Diósd- hosszúkás családi ház

diósdképDiósdon, ezen a keskenynek mondható, de hosszú telken, az építési előírások betartásával, csak egy féle házat tervezhettünk: keskeny hosszú nyeregtetős házat.

Sokszor úgy gondoljuk, egy ilyen ház eléggé snassz, nem is nagyon akarunk ilyet, és a ház keskenysége sokakat el is riaszt, nem egyszer előfordult már, hogy emiatt a telket meg sem vették inkább. Érdemes ezt előre látni, mi építhető a telekre, hiszen aki nem tudja elképzelni, hogy ilyen keskeny házban lakjon, jobb, ha nem vág bele.

Itt azonban erről szó sem volt. Nem túlzottan keskeny a ház, 7 m-re tudtuk venni, és a könnyűszerkezetes építésnek köszönhetően, a falvastagságok nem túl sokat vesznek el ebből, így is A+ kategóriás lesz a ház.

Mi az, ami gondot okoz egy ilyen tervezésnél, ami kompromisszumot igényel?

A fesztáv a két hosszfal között a fa gerendákhoz még így is túl nagy, ezért kell egy közbenső alátámasztás is. Az alaprajz kialakítását lehetetlen megoldani némi folyosó, középfolyosó nélkül, amiből nyílnak a helyiségek, így a tartófal elhelyezése sem volt gond.

Esetünkben a megrendelő fiatal pár kifejezetten irtózott a folyosótól, bár tudták, nem ússzuk meg. A házban 3 hálószoba, gardrób, 2 fürdő, háztartási helyiség van, a nappali- konyha, kamra- étkezőn kívül. Így a kiszolgáló helyiségeket rászerveztük ugyan a folyosóra, de sikerült a gardróbbal a végén megtörni hosszúságát.

A bejárat kialakításánál pedig tágas, nyitott térbe érkezve, ahonnan egyből elénk tárul a nagy nyitott amerikai konyhás tér, mindezt a folyosós rendszert lerövidítettük, és elrejtettük.

A folyosó, bár van, azért nem csak egy közlekedő lehet, mert végig lehet szekrényezni, hiszen tárolóból sosem elég. Megfelelő ötlettel, praktikus megoldásokkal még jó is lehet.

alaprajzDiósd

Másik kihívás a nagyon egyszerű, monoton homlokzat. Igen, a ház hosszú, egyforma, tagolatlan. Ez előnye is, hiszen hőtechnikailag és alaprajzilag is ez jó és praktikus. Természetesen a költségkeret is belejátszik ebbe az egyszerűségbe. Azonban nincs semmi extra… Az ablakok elrendezésével, a nappali térnél alacsonyabb parapettel játszottunk, kicsit perspektívába helyezve a házat- mintha lenne valami… A ház elején és végén is hatalmas terasz van, ahová nagy üvegajtókon lehet majd kijutni. Ide később kerülhet majd fa pergola is, emelve a hangulatot és élhetőséget.

A 7*16 m befoglaló méretű házban 94,5 m2 hasznos területet alakítottunk ki, külső falunk szükséges vastagsága mindössze 29 cm.

Mindenesetre keskeny hosszú telkesek: nem kell feladni, lehet akár jó is! Mondhatom: innen szép a győzelem!

Az építtetők véleményét itt olvashatod:

 Rólunk írták

Íme az első kapavágástól a már majdnem átadott épületig galériánk: