Ezt is megépítettük… (Szentendre)

Ez a könnyűszerkezetes ház is megépült Szentendrén a télen, de el kell mondanom, nem mi terveztük.
A három gyermekes család megkeresett egy tervezőt, aki szegről- végről családtag is volt. A tervezés folyamán mégis voltak problémák, de végül a családanya elmondása szerint a házat szinte ő maga találta ki- tehát nyilván megfelel az elvárásainak.
kezdettől fogva könnyűszerkezetben gondolkodtak. Egy gyönyörű szentendrei domboldalon, kilátással, fákkal övezve, három gyerkőccel – és minél többet kihozni a pénzükből, ami érthető.

Ezt a  könnyűszerkezetes házat felépíteni a KÖHE tagjainak volt jogosultsága. Így ezek a vállalkozók pályázhattak, s végül a mi partnerünk került képbe. Ekkor mentünk ki mi is a telekre, mint műszaki vezető. Sorra jöttek a hibák.
Egy ismeretlen földmérő kitűzte a házat, de az nem felelt meg annak, amit a család elképzelt- és nem volt egyértelmű a ház valós helye a telken, mivel a telekhatárok sem voltak egyértelműek.
A helyszínen órákig folyó tárgyalgatás után, újra ki kellett tűzni.
Elővettük a terveket, végignéztünk mindent- volt némi ellentmondás és hiányosság, ami előfordul. A megfelelő építéshez viszont ezeket tisztázni kellett, át kellett vennünk a tervet. Statikai szempontból újra kellett gondolni. Mivel a megjelölt szerkezetek nem egyeztek az ÉME- ben megadottakkal, ezért egyedileg méretezett szerkezetekként volt csak megvalósítható.
Itt, a ház megépítésén sokat lassított az, hogy egy tervező elkészített egy tervet- családi alapon, jóindulattal övezve-, amit valahogy leengedélyeztetett ugyan, de nem volt köze a felhasznált ÉME engedély számhoz. Mint tudjuk, a KÖHE honlapján erről lehet olvasni, ez valójában nem is szabályos.
A terv “helyrerakása”, statikus kiegészítés után végül a ház megépült, és a család nemsokára birtokba veheti otthonát- ami épp olyan, amilyennek ők tervezték.
A ház szép lett, komplett és lakható.  🙂
(a terv építészeti részleteivel nem volt feladatunk foglalkozni)
Ha azt szeretnéd, hogy a könnyűszerkezetes házad terve kivitelezhető legyen, és gördülékenyen menjen az építkezés, érdemes először megismerni a csapatot, akikre számíthatsz. Így a kivitelező személye és referenciái, vele gyütt a tervezőé is, és a kapcsolódó szakemberek ismerete nélkülözhetetlen. Ezt mind nyújtani tudjuk Neked, nézd meg oldalamat a Csapat-ról.
Éppen azért építettük fel így a rendszerünket, hogy a leendő háztulajdonosok ne essenek csapdába, ne vesszenek el az építkezés labirintusában, hanem szépen, ütemezetten haladjon a könnyűszerkezetes ház építése, előre láthatóan és tervezhetően, egészen a költözés pillanatáig.