Ebben a sorozatban szeretném bemutatni saját történetünket, ahogy egy gárdonyi CSOK-os könnyűszerkezetes ház építésébe kezdtünk.
Első dolog, ami az emberrel történik a tervezgetés, hogy kellene már egy saját ház, elfér a népes nagycsalád.
Esetünkben ez úgy történt, hogy gyermekeink száma 3-ra gyarapodott, és meglévő budapesti kis lakásunk szűkös lett. Nem csak ez volt a gond, hanem eleve kicsi is volt a lakás, és a kialakítása is előnytelen volt, hátrányait nap mint nap elszenvedtük. Ilyen volt a keskeny előszoba, ahol a 3 gyerekkel megállni, megérkezni lehetetlen volt.
Mivel megérkezni is nehéz volt, lepakolni, vetkőzni még nehezebb, mondjuk hogy lehetetlen volt úgy, hogy az normálisan nézzen ki. Az egymásra halmozott kabátok, cipők közt minden elindulás és megérkezés egy idegbajjá fajult.
Ezután a ház egyetlen élhető tere, a nappali-étkező konyha volt, ahova mindenki beesett, és itt történt minden: tanulás, tv nézés, játszás, főzés étkezés. Sőt, speciális eset, de az iroda is itt volt.
Ez egy ideig ment is, de ahogy az egyik gyerek már nagyobbacska lett, és komolyabb tanulásra is szükség volt, neki már a saját szobájában kellett ezt tennie, ahol csend volt. Csakhogy az a szoba 6 m2 volt, és az is ferde tetővel, levegőtlen, nyomott kis luk.
Nem is ragozom nagyon tovább, átlagos emberként és tervezőként egyértelmű volt, hogy lépni kellett.

Ez a dolog bennünk már évek óta érett, aztán decemberben jött a CSOK híre. Még nem tudtuk, hogy is lesz végül, de már az ünnepek közt elindultunk telket nézni.
Hiába jött a CSOK, a főváros legnépesebb kerületében ennek ellenére nem parcelláztak új telkeket, a néhány meglévő szabad telek pedig nem összközműves helyen volt, és távol minden tömegközlekedéstől. A bontandó házas telkeket pedig érdekes módon horror áron árulják, mintha a ház jó lenne valamire- pedig a bontás is komoly tétel.
A CSOK kihirdetésével pedig milliókat ugrottak fel az árak.

Körülnéztünk Budapest környékén is, számításba jött Pécel, Maglód is. Azonban az árak ott is kezdtek felkúszni, és a szép telkek Pécelen is elérhetetlen helyeken vannak- a hegyoldal nagy hátránya, hogy a gyerekeket autóval kell hozni-vinni, és bizony 3 gyerek nem egyszerre jár, nem ugyanoda jár. Szóval ez is kiesett. Ráadásul az iskolák híre, színvonala sem volt vonzó.

Felmerült a kérdés, kell-e Budapest, Pécel nekünk?

Építész ként a tervezés online történik, az egyeztetéshez pedig jelenleg is helyszínre kell menni. Az építkezések nem jönnek házhoz, és ritkán vannak közvetlen környezetünkben.
Iskola talán máshol is van ilyen szintű. Nem voltunk elégedettek a környékbeli iskolák színvonalával, és a gyerekek hozzáállásával sem.

Így eljutottunk oda, hogy meglévő, gárdonyi telkünkön elgondolkodjunk.

Gárdony telek

Ezen a telken jelenleg áll egy régi vályogház, nyárikonyha, istálló és ólak.
Mindezt lebontani legalább 1 milliós tétel. Ezen kívül ki kell vágni némi dzsungelt is.
Előny viszont, hogy összközműves a telek, és elég jó helyen is van, közel Gárdony városka központjához, de mégis nyugodtabb részen.
Miután sikerült fejben átállni a budapesti lakhatásról a vidékire, és elfogadni, hogy ott szépen és kényelmesen élhetünk, az internet pedig minden lehetőséget megad továbbra is, elkezdtük a tervezgetést.

Mire ide eljutottunk, már január volt. januárban kezdeni egy tervezést, azt jelenti, eltelik a tavasz, mire építhető lesz a ház. Bár a bejelentési eljárással meggyorsult az engedélyezetetés, de maga a tervezés sem volt egyszerű feladat.
Megmutatom a telket, gondolatébresztőnek.
Ki mit tenne vajon?

Hova építene? Jelenlegi állapotában a telekre 1 db kétlakásos épületet lehet építeni, a CSOK-ot pedig csak újonnan épülő házakra számoljuk.
Hogy mit tervezgettünk, legközelebb bemutatom…. annyit előre elárulok, hogy kb. a 20. verzió lett a nyerő.