Mi az ÉME/ ETA engedély?

Itt nem a hatályos jogszabályok beidézését fogod találni,

és nem lesz minden szavam szabatos, sőt rásüthetjük a “konyhanyelv” bélyegét is.
DE: remélhetőleg meg fogod érteni, mi a lényeg.
Egy építkezést el lehet kezdeni úgy, hogy erről az ember nem is hall. Ha a tervezője csendben beírt egy ÉME számot a tervbe, a kivitelező meg bölcsen hallgatott, a megrendelő tudatlanul belekerül egy nehéz helyzetbe. Mert befejezni nem lehet enélkül, használatba vételi engedéyt megkapni.

Mikor kellene találkoznod ezzel a kifejezéssel: ÉME vagy ÉMI engedély, és mi a különbség?

A különbség: ÉMI= az a szerv, amely bevizsgálja az adott építési termékek minőségét, megfelelőségét, beépíthetőségét, és kiad róla egy határozatot, engedélyt, azt, ami már ÉME néven fut.

 • Azért ÉME, mert Építőipari Műszaki Engedély a neve.
 • Vagy azért ETA,  mert európai szintű engedély, ETA= Európai Műszaki Értékelés.

Miért van ezekre szükség?

Azért, mert ha egy szerkezetre nincs ilyened, nem építhető be a házba. Pontosabban: meg kell adni minden-beépítendő építési termék teljesítménynyilatkozatát, amit ez alapján az

 • harmonizált szabvány hEN
 • ÉME,
 • ETA vagy vagy
 • NMÉ, vagy . Nemzeti Műszaki Értékelés
  alapján tudnak kiadni.

Ezek közül a könnyűszerkezet esetében az ÉME és ETA az érdekes, mivel a harmonizált szabvány erre nem vonatkozik, épp ezért kellett egyedileg bevizsgálni. Az NMÉ pedig nem elegendő.

Mikor érdekesek ezek a varázsszavak?

 1. Először a szerkezet kiválasztásakor kellene hallanod az ÉME szót, mert a tervezés fázisában el kell döntened, miből épül majd a ház. Fontos ez a falvastagságok miatt is, a szerkezet állékonysága, méretek miatt, és energetikai szempontból is.
  A tervezőnek ezt le kell tisztáznia, miből tervezi a házat, megteheti-e jogszerűen, tudja-e engedélyeztetni, és lehet-e majd kivitelezni a tervet.
  Az ÉME-ben pontosan le van írva a használható anyagok minősége, és beépítési módja is. Így a könnyűszerkezetes háznál a falak és födémek rétegrendjei adottak!
  Sajnos találkozom olyan esetekkel, amikor a terv csak úgy elkészül, egy feltételezett szerkezetből, és aztán engedélyezéskor “ráhúzzák” utólag valakinek az ÉME számát beírva a ház sorsát megpecsételve egy valamilyen szerkezettel.
  Mennyire felelősségteljes döntés ezt csak úgy beírni?
  Először is az ÉME szám, az valakinek, cégnek, társaságnak a tulajdona, ők engedélyeztették le.
  Másodszor: ha a tervező tervezéskor nem tudja, miből tervez, rengeteg építési problémát idézhet elő, főleg tartószerkezeti területen. Ráadásul nem is tehetné meg, hogy a más tulajdonában lévő ÉME/ETA számot használja.
  Az általunk használt ETA rétegrend így néz ki, ettől eltérni NEM lehet.
  Bővebb részleteket is megtudhatsz, ha feliratkozol az Ajándék– ra.
 2. 2. Másodszor akkor kéne találkozni az ÉME/ETA számmal, amikor kivitelezővel szerződsz.
  Figyelem! Csak az építheti meg a házat, aki rendelkezik annak az ÉME számnak a jogosultságával, amire az engedélyt kiadták! Miért? Minek ez a szőrösszívűség?
  Csak azért, mert Neked, kedves építtető, nem az ÉME engedély kell!nemhall
  Neked, aki ártatlanul és tudatlanul belecsöppentél ebbe az egészbe, és csupán egy kellemes otthont szerettél volna, NEKED használatbavételi engedély kell ahhoz, hogy beköltözhess a házba, és életvitel szerűen ott élj, ahhoz meg főleg, hogy egyszer el is tudd adni, ha az élet úgy hozza.
  A használatbavételi engedélyedhez pedig alapvetően igazolni kell a szerkezet minőségét, azaz a teljesítménnyilatkozatot be kell mzatatnod. Honnan lesz Neked ilyen? Nos, ha a kiviteleződnek nincs ÉME száma, akkor sehonnan, sőt ekkorra már le is lépett a pénzzel az építkezésről!
  De: mivel minden rendben volt Nálad, itt az átadáskor megkapod a szükséges papírokat, a műszaki vezető mindent elintéz.
 3. Egy alkalommal találkozol még az ÉME szóval, amikor az ÉMI kimegy az építkezésedre, és ellenőrzi azt.Nem kell ott lenned, semmit sem kell tenned, ezt a kiviteleződ intézi. Ez minden könnyűszerkezetes háznál megtörténik, így valóban 100 % biztos, hogy minden az előírtak szerint zajlik.tervezes

Remélem érted már, miért kell ismerned az ÉME szót , ha könnyűszerkezetes házat építesz.

Nagyon fontos: ne csak az árat nézd a kivitelező ajánlatában, ellenőrizd is a jogosultságát! Ezt megteheted, a lent található linkekre kattintva.
Az elmúlt időben több olyan építkezéssel is találkoztunk, ahol nem voltak rendben az engedélyek, a jogosultságok, és maga a ház sem! Ezért, a saját érdekedben figyelj oda, légy résen! Ha megbízható, ellenőrzött csapatot választasz, nem fog lelépni a ház felénél a kiviteleződ, és nem állsz ott félig kész házzal pénz nélkül, otthon nélkül, elveszetten!
Ebben szívesen segítünk mi magunk is, ha gondolod, keress minket!
Tervező (Nyirépterv Kft.) és kivitelező (Duppa Kft.) csapatunk a KÖHE tagja, az egyesület ÉME engedélyét jogosan használja.

Ellenőrző linkek:

http://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/eme_ervenyes_osszes.html

http://kohe.hu/55/Aktualis-tagjegyzekekkohe_logo

http://kohe.hu/43/Tervezoink-akiket-ajanlunk

http://regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search