Riport épületgépészünkkel- Adamkó Ferivel
Egy éve ismertem meg épületgépészeinket, akik a házak energiamegtakarításával foglalkoznak. Így ha bármi kérdésem van napelemmel, és egyéb energiatakarékos gépészeti rendszerekkel, hozzájuk fordulok. Most is ezt teszem, hogy bemutassam Nektek közelebbről őket és munkájukat, és hogy egyenesbe olvassátok a választ azokra a kérdésekre, amiket gyakran tesztek fel. Az interjú több részből fog állni, ma a napelemekről fogom kérdezni.

Kedves Feri, kérlek mutatkozz be, ki vagy és mivel foglalkozol?

Adamkó Ferenc  vagyok, és egy kicsi, de speciális céget vezetek, energia megtakarítással foglalkozunk. Eredetileg programozó-matematikus vagyok. Majd 30 évet eltöltvén a szakmában váltottam, az építőiparnak erre a speciális ágára, épületgépészetre, és azon belül az energia megtakarítás témájára. Lehetne azt mondani, hogy akár szakács is lehettem volna ha már ekkorát lép az ember, de nem volt ez azért előzmények nélküli. Mint számítástechnikával foglalkozó eljutottunk az épületautomatizáláshoz. Ezen keresztül léptem tovább az energia megtakarításig. Ennyit rólam.

Miért választottad ezt a hivatást?

Egyszerűen érdekelt. Szerintem ebben irtó nagy lehetőségek vannak, és ez nem egy beállt téma. Gyakorlatilag folyamatos a fejlesztés, az érdekesség az energia megtakarítás témájában. Kezdünk mi emberek komolyabban odafigyelni fogyasztásunkra. Ki az anyagiak miatt, ki pedig elvi kérdésből. Ma már férfi társaságokban is többet beszélnek az autó fogyasztásáról, mint a sebességéről. Ugyanez lesz, van az épületekkel is.

Manapság sokan gondolkodnak valamilyen olcsó, energiatakarékos fűtésen. Mi a véleményed, érdemes napelemet telepíteni?

Napelemet mindenképpen. A napelem áramot ad. A mai háztartásban nagyon sok minden árammal működik. Földgáz, vagy fa-, széntüzelésnél csak meleget kapunk. Árammal viszont fűthetünk, villanytűzhelyt, mosógépet, mosogatógépet működtethetünk (és ezekben melegíteni kell a vizet). Arról nem is beszélek, hogy a klímák ma már majdnem annyi energiát elvisznek mint a téli fűtés. És a klíma is árammal működik.

A könnyűszerkezetes házakra fel lehet tenni a napelemet? Milyen formában ajánlanád?

Forma alatt az un. visszatáplálós, vagy teljesen önálló rendszert érted? Az önálló, autonóm rendszerek nagyon drágák, mert a napelemes rendszeren kívül sok akkumulátort is kell vásárolni. Ez jelentős költség. Az aksiknak már van karbantartási költségük. Egy bizonyos idő után cserélni is kell ezeket. Ez komoly pénzekbe kerül. Ilyen rendszereket szinte csak olyan helyekre készítenek ahol egyáltalán nincs elektromos hálózat.

Másik forma a visszatáplálós rendszer. Ez azt jelenti, hogy az éppen termelt, de fel nem használt áramot a valamelyik áramszolgáltatónak adjuk vissza. Ilyen amikor napközben gyakorlatilag nem használunk áramot, ez megy a szolgáltatónknak, este pedig onnan visszavesszük. Elszámoláskor pedig a kettő különbségéért fizetünk, vagy fizet nekünk az elektromos művek. Ez egy nagyon jó rendszer, mert az áram tárolásának kiépítési költségeit nem mi fizetjük. Az előző rendszernél az aksikat mi vettük meg.

Mielőtt azért az a kitétel, hogy nekünk fizet az elektromos művek, felborzolná a kedélyeket le kell szögezni: keveset fizet a művek, és személyi jövedelemadót kell fizetni utána. Éppen ezért a jelenlegi vagy a várható fogyasztás mennyiségéhez szoktuk igazítani a napelemes rendszer teljesítményét.

Mennyire éri meg napelemes rendszert telepíteni?

A megtérülési idő 8-13 év.  Komoly szempont még az egyszerűség, a kényelem is. Kényelmes, egyszerű a gombot csavargatni a villanyfűtésen, mintsem hamuzni, tüzelőt behordani egy idősebb embernek, vagy egy kismamának. És van még néhány ilyen számszerűsíthetetlen előny.

De van itt más is. Új építésű épületeknél szerintem annyira a ház tartozéka kell, hogy legyen a napelem, mint a cserép, vagy az elektromos hálózat a falban. Új építésnél nincs jelentősebb különbség egy klasszikus fűtési rendszer kiépítése (kazán, kémény, fűtőtestek, szelepek, csövek stb.) és a napelemes rendszer + infrafűtés, vagy más elektromos fűtés kiépítése között. Innentől kezdve, hogy az áramot a fűtésen kívül a mosógéptől kezdve, a telefon töltéséig mindenre fel tudjuk használni, egy nagyon nagy előny. Pl. a gázfűtést csak télen használjuk, nyáron a rendszer feleslegesen áll a házunkban.

Felújítások más kérdés. Ott vizsgálni kell azt is, hogy a klasszikus fűtési rendszer mikor kerülne cserére. Ezért az egy kicsit bonyolultabb probléma. Ennek ellenére én nagyon pártolom a napelemes rendszereket, mert a megtérülési időhöz képest az élettartamuk 20 év fölött van. Megtérülésük után termelnek, igaz megtakarítást, de az már tiszta pénz.

Új építésű épületeknél szerintem annyira a ház tartozéka kell, hogy legyen a napelem, mint a cserép, vagy az elektromos hálózat a falban.

Köszönöm a válaszaidat, van esetleg még valami, amire felhívnád az olvasók, építkezők figyelmét?

Igen van. Nagyon sok költséget lehet megtakarítani egy jól szigetelt házzal. Egy jól szigetelt épület a fele energiát fogyaszthatja mint egy rosszul szigetelt. Eddig oké is, de így fele akkor rendszert is igényel egy jól szigetelt ház, mint egy rosszul szigetelt. Ez azért nem mindegy költségben.

Legközelebb folytatom a riportot, a hőszivattyúkról fogunk beszélgetni.
Ha közelebbről és bővebben érdekelnek az épületgépészeti rendszerek,
vagy bármit szeretnél kérdezni, keresd itt:

http://www.entak.hu

logo_640x240_korenak

http://ugyesotthon.hu

logo_szeru

Vagy jelentkezz Karosszékes tanácsadásra, ami azt jelenti, ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis felteheted kérdésed a szakembernek!

alaska-hintaszek http://ugyesotthon.hu/karosszek

 http://entak.hu/karosszek