Berendezett házterv- riport Fest Krisztával

Ma bemutatom kedvenc lakberendezőmet, akivel már jó pár éve együtt dolgozunk időnként, amikor szerencsés megrendelőink kompletten berendezett ház tervet kérnek tőlünk. Ezek a közös munkák mindkettőnk kedvencei. Most úgy döntöttem, érdemes mindenkinek megismerni őt.

 • Szia Kriszta! Először is köszönöm, hogy bemutatkozol nekünk ebben az interjúban. Az első kérdésem az lenne, hogy mondd el az olvasóknak, ki vagy és mivel foglalkozol.
 • Köszöntök minden kedves ide látogatót.

Fest Krisztina, lakberendező vagyok.  Lakások, házak élhető és funkcionális belső tereinek kialakításával, részletesebben: a terek bebútorozásával, világítás és színvilág  megtervezésével, praktikus és esztétikus konyhák, fürdőszobák tervezésével foglalkozom. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen minden nap, olyan munkát végzek, ami boldoggá tesz. Boldoggá tesz az alkotás, új otthonok megálmodása, valamint az elégedett Megrendelőim.

 • Miért lettél lakberendező?
 • Apukám hihetetlenül kreatív és remek kézügyességű férfi volt. Családon belül rengeteget építkeztünk, magunk újítottuk fel lakásainkat, szívesen és rengeteget segítettem szüleimnek, ha kellett adogattam a téglát vagy lapátoltam a sódert betonkeverőbe, vagy kerítést mázoltam. Kamasz korom óta foglalkoztatott a lakberendezés. Padlástéri szobám volt, melyet mindig önállóan alakítgattam és szépítgettem, én mindig minden dísztárgyat másként helyeztem el egy polcon, mindig minden lakáson belüli elrendezést másként láttam optimálisnak, mint más, mindig élveztem a szépet és az alkotó munkát. Talán így kezdődött…
 • Mikor jutott eszedbe, hogy ezt a foglalkozást válaszd, esetleg már gyerekkorodban is felmerült?
 • Érettségi után a Magyar Mozi és Videó filmgyárba helyezkedtem el, mint kellékes, később, mint berendező. Forgatási helyszíneket kellett berendeznünk a forgatókönyv szerint, ami élvezetes munka volt, de rengeteg utazással járt, így család mellett nem igazán működött. Lányaim megérkezése után pályáztam meg pozíciót az IKEA-nál, ahol 10 évet dolgoztam. Mondhatni beszippantott a letisztultság, egyszerűség, amit annyira szeretek, mind a belső terekben, mind a berendezési tárgyakban, bútorokban. Később üzletbelsőket, majd hotel szobákat terveztem, de mivel sosem bírtam az egyhangúságot és kötöttségeket így a saját magam lábára álltam, és önálló lakberendezési céget hoztam létre.
 • Szerinted honnan tudhatja az ember, hogy jó lakberendezőhöz fordult?
 • Mindig azt mondom, hogy a lakberendezői munka egy intim feladat. A Megrendelő beenged az otthonába, én tervezem a hálószobáját, nappaliját… Munkám során elengedhetetlen egy első, döntő találkozás, megismerkedés, ahol ki kell, hogy alakuljon egy kölcsönös szimpátia és bizalom a Megrendelő és köztem. És itt a hangsúly a „kölcsönös” szón van, mivel hosszú hetekig együtt fogunk dolgozni, tehát nekem éppen annyira fontos, hogy értsük egymást , és haladjon a közös munka , mint a Megrendelőnek.
 • Találkoztál olyan esettel, amikor az emberek azt hiszik, rájuk akarsz erőltetni dolgokat? Mi a véleményed erről?
 • Szerencsére az ilyen Megrendelő ritka. Nagyon sok érdekes emberrel találkozom. A Megrendelőim több csoportra oszthatók: van akinek egyetlen ötlete sincs, teljesen szabad kezet ad a tervezés során, azt kéri mindent én döntsek , ne is mutassak meg neki semmit, mert két textil közül sem tud dönteni.. A másik csoport, akinek van ötlete ugyan és tőlem vár megerősítést, így vagy az Ő eredeti ötlete vagy az enyémmel összefésült ötlet valósul meg végeredményként. És van a harmadik csoport, aki ugyan felkér a tervezésre, elégedett,de menet közben folyamatosan módosít, és végül az oda nem illő ötletei alapján valósul meg a terv, ami egy káoszt eredményez.
 • Miért tartod jó ötletnek, hogy a lakberendezést már a ház tervezésekor el kell kezdeni?
 • Mert a lehető legszerencsésebb, a legtöbb szabadságunk ekkor van a tervezésben. Ekkor még  minden variálható és maximálisan rászabható a benne élőkre. És ez a cél egy jó otthonnál.
 • Te is így tervezted a házadat?
 • Igen. 🙂  Lehet, hogy ez most nevetségesen hangzik, de tudtam, hogy a tervezendő helységekbe milyen meglévő és új (IKEA) bútorok kerülnek majd, milyen elrendezésű konyhát szeretnék, kádas vagy zuhanyzós fürdőszobáim lesznek-e, mekkora közös életteret szeretnék, ahol a család és a barátok kényelmesen leültethetők. A gondos előre gondolkodás, és tervezés spórolással jár, ugyanis rengeteg felesleges négyzetméter kiesik ilyenkor és az otthon élhető, szerethető, praktikus helységekből fog állni.
 • Te miért választottad a könnyűszerkezetes házat?
 • Korábban nem ismertem ezt a technológiát. Lakóparki lakásomra nyár végén érkezett vevő, ekkor kezdtünk Lányaimmal telket keresni. A megvásárolt telken a régi házat le kellett bontani, és új otthont kellett tervezni. Ekkor szembesültem vele, hogy a lakásomért kapott pénzem nem elegendő arra, hogy 4 hálószobát, egy kis dolgozót, valamint egy barátságos nappalit, tehát kb. 130 m2-t téglából felépítsek. Így lettem nyitott olcsóbb technológiára, és így merült fel lehetőségként a könnyűszerkezet. Beleástam magam a technológia megismerésébe, mit tud, mi szól mellette,  jó lesz- e nekünk és bizalmat szavaztunk neki.
 • Te hogyan tudtad megtervezni a költözést, hiszen 3 gyerekkel nem lehetett könnyű?
 • Szerencsére elég gyors vagyok, párhuzamosan rengeteg dolgot tudok csinálni, és a munkámhoz is elengedhetetlen a jó ütemezés. Az építkezés alatt minden reggel 7-kor már a kivitelezővel egyezettem, napközben anyagot szereztem be, végezetem a saját munkám, elláttam a gyerekeket, majd ha nem is volt teendőm az építkezésen, a kíváncsiságom mindig kihúzott délutánonként is. Lányaim és barátaim nagyon sokat segítettek, mindenben számíthattam rájuk.
 • Köszönöm a hasznos információkat, van esetleg olyasmi, amit még fontosnak tartanál elmondani, tanácsolni a leendő háztulajdonosoknak?
 • Az elmúlt évek során azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy Magyarországon az emberek nem ismerik a könnyűszerkezetes építkezést, a technológiát, hogy mennyi minden szól mellette, elkötelezték magukat a tégla építkezésnél, és szinte be sem fogadják az új információt, az új lehetőségeket. Pedig érdemes lenne.

  Lányaim megérkezése után pályáztam meg pozíciót az IKEA-nál, ahol 10 évet dolgoztam. Mondhatni beszippantott a letisztultság, egyszerűség, amit annyira szeretek, mind a belső terekben, mind a berendezési tárgyakban, bútorokban.

 • Aki szeretne jobban megismerni honlapom címe:

www.designdock.hu

designdock