Karácsonyi hangulat- díszfények a házon

könnyűszerkezetes házak télenEljön a tél,

minden kopár és hideg lesz… lassan itt a Mikulás és várjuk a karácsonyt. A hideg télben minden hideggé és szomorkássá válik, lehangolóan szürke Sötét van a lakásban, mire hazaérünk már lámpát kell kapcsolni. Ugyan kinek van kedve ilyenkor bármihez is?

Egy ilyen napon a gyerekeim fogalmazták meg szépen, mi is a jó ebben: lehet gyertyát, mécsest gyújtani!

Eljött a karácsonyi díszfények ideje…

faház lépcső

Mesébe illő lépcső….

faház asztal

Mesés asztalterítés…

Igen, mert ők azt szeretik nagyon, amikor az asztalra adventi koszorú kerül, és hordják mellé sorra a kedvenc kis mécseseiket, a világító karácsonyfát, stb… Aztán leülünk, nézzük a fényeket, énekelünk, beszélgetünk. Mi ezt nem csak karácsonykor csináljuk, hanem minden szomorkás délutánon, mert nekik erre van igényük. A meleg díszfények, a biztonságos barátságos otthont jelentik nekik ebben a zord külső világban…

Amiért most én, építészként erről írok, annak az oka a következő:

  • a lakás belső dekorálása
  • a ház külső ünnepi dekorációja, díszfények

Nagyon zavaró, amikor minden halálra van cicomázva, és az ember azt se tudja hova kapja a fejét. Különösen erőteljes díszfényekkel túlterhelve. De a másik véglet se jó, amikor sokan azt mondják, a házat nem díszítem. Csupán a karácsonyfa lesz felállítva arra a pár napra.

A tél nagyon hosszú és szürke, jó kicsit feldobni ezekkel a dolgokkal. De ne essünk túlzásba, mert még gyerekeink ízlését is rossz irányba tereljük.

Ami miatt nekem ez érdekes, az az, hogy igenis vannak, akik a karácsonyfa helyét is kigondolják előre, hogy igenis fontos a ház arca, ami díszíthető lesz, a bejárata, az ablaka, a kert körülötte, és minden, ami része az összhatásnak. Ezeknek a helyét meg kell tervezni, még a díszfényt is előre ki lehet találni.faház ablaka
Azért, hogy karácsonykor és egész télen se kelljen vaksötétben haza térni, hogy a bejárat most is ki legyen emelve, amikor sötétben mész el, és sötétben térsz haza… Azért, hogy az otthon melege már kívülről látszódjon, és azért, hogy bent is meglegyen.

faház ajtó

Ki ne lépne be szívesen ezen az ajtón?

Összegyűjtöttem néhány szép képet, ami mutatja, mire gondoltam, nézegessétek, hangolódjatok, és boldog dekorálást kívánok!

könnyűszerkezet

Egy méltóságteljes karácsonyfa

faház

A házhoz vezető úton…még az egyszerű fakerítés is díszbe öltöztetve.

faág

A lakásban meleg hangulat, és néhány faág.

faház faág

Néhány ág csodát tesz…

faház mécses

Szebbnél szebb mécsesek…tobozzal, fenyőággal.