A házépítéshez szükséges: pénz, pénz és pénz….

A pénz megszerzése pedig elengedhetetlen az építkezéshez, bárhogy is szépítünk. Szeretném bemutatni azt a pénzügyi tanácsadót, aki már néhány házunknál segítő kezet nyújtott, és az építkezéshez szükséges hitelt gyorsan és gondosan intézte. Nagyon fontos, nélkülözhetetlen az ő tevékenysége, ezért vált csapatunk részévé.

 • Szia Attila! Szeretnélek megkérni, hogy mutatkozz be az olvasóknak!
pénzügyi tanácsadó

Lomen Attila

Bármenyire is elhasznált ez a titulus, pénzügyi tanácsadó vagyok, Lomen Attila. Cégünkben 10 üzletágra bontottuk a tevékenységünket. Ilyenekre, mint a lakossági és vállalati hiteltanácsadás, biztosítási alkuszi tevékenység, pályázatírás, stb.
Szinte minden szegmens megtalálható nálunk pénzügyi területen.
Banki oldalon a folyószámlától a gyár finanszírozásáig. Biztosítási részben a kötelezőtől egy hotel vagyonbiztosításáig minden. Befektetési üzletágunk a havi 20 ezer forintos rendszeres díjas megtakarítástól a privát banki szintig nyújt szolgáltatást, olyan szakemberekkel, akik megkapták az év brókere díjat is.
Például ha a befektetni vágyó ügyfél, aki egy adott dél amerikai cég részvényét nézte ki magának és megvenné, azt is meg tudnánk oldani.

 • Miért szereted ezt a foglalkozást, mennyire vonzó ez mostanság?

Azért szeretem, mert egy kávé mellett beszélgetve egy családnak egy jól megválasztott befektetéssel milliós nagyságrendben tudom a bevételeit növelni vagy csökkenteni a kiadásit egy megfelelő hitelkonstrukcióval.
Igaz, ehhez a kávézás előtt el kellett mennem az elmúlt 9 évben néhány ezer óra képzésre, felkészülésre.
Mennyire vonzó? Ez érdekes, néha meglepődök.
A szolgáltatásunk nem kerül az ügyfélnek egy forintjába sem, segítünk a bankok, biztosítók szövevényes útvesztőibe keresztül vinni az ügyleteket.
Mégis találkozunk néha olyannal, aki maga próbál szerencsét, a számára ismeretlen terepen.
Én nap mint nap látom, hogy néha a segítségünkkel sem könnyű.
Tudom, hogy az emberek találkoztak sok hozzá nem értővel. Régebben a fodrásznál is lehetett hitelt intézni.:)
Ez rányomta a bélyegét a szakmára, bár ezt törvényi előírásokkal kiszorították. Végzettséghez és hatósági vizsgához kötötték a működést.

 • A válság óta gondolom csökkent az ügyfélkör, látsz javuló tendenciát?

A válság után a 2009 és 2010-es években még jó teljesítmény volt a hitelezési kedv, egyes bankok részéről megvolt. Sok ügyfelet sikerült meggyőzni váltsanak a svájci frankos hitelről, akkor még 180-200 forintos árfolyamon. Sokakat viszont nem sikerült, már bánom, hogy esetükben nem voltam meggyőzőbb.
Válság hatására reméltem, az emberek visszafogottabbak lesznek, és jobban át fogják gondolni elfogadják-e a könnyen jött pénzt, a kölcsönt. Ez részben valósult csak meg.
Javuló tendencia mögött a jegybanki alacsony kamat áll, most olyan kamatszinten tudunk forint hitelt felvenni, ami megfizethető. Ez, ha lassan is, de vissza fogja hozni a hitel felvételi kedvet.
A kamatperiódus megválasztásánál mérlegelni kell, mert nem biztos, hogy sokáig lesz 2,1% az alapkamat.
Az elmúlt 25 év átlaga valahol 6-7% között volt, ami ha visszatér a fizetendő kamatszint, 4%-al megemelheti.

 • Vannak mostanában vállalható hitelek, amiket nyugodt szívvel tudsz ajánlani?

Négy különböző irányba szoktam gondolkodni és ajánlatot adni.

 1. Van lehetőség kétféle állami támogatású hitel felvételére 5 és 20 éves kamattámogatással. Viszonylag szigorú a feltételrendszer, ezt ajánlat adás előtt mindig vizsgálom, hogy az ügyfél megfelel-e ennek, tudunk-e ebben gondolkodni. Itt a legjobb elérhető kamat a 6%.
 2. A jegybanki alapkamat viszonylag alacsony szintjének köszönhetően elérhető már a jobb paraméterekkel rendelkező ügyfeleknek a 4% körüli kamatszint is. Ha az ügyfél a legjobb árra hajt, ebbe az irányba is el tudunk menni.
 3. Kisebb önerő esetén érdekes lehet az olyan konstrukció, ahol a bank meghitelezi az összes költséget, ami az ingatlan vásárlásakor felmerül. Ide értve a közjegyzői és ügyvédi díjat és a fizetendő illetéket is. Úgy hogy ezzel az összeggel nem terheli az ingatlant és „kamatmentes”.
 4. Egy igazi kuriózum is elindult nemrég a 15 és 20 évig fix kamatozású lakáshitel. Hátránya, hogy az induló futamidő is fix. Csak 15 évre vagy 20 évre kérhető. Elérhető  7% alatti hitelkamattal.
  Ez jelenleg a kiszámíthatóság csúcsa, megfizethető kamatszinttel. Ebben az esetben nem kell aggódni törlesztő részlet emelkedéstől.
 • Adnál valamilyen jó tanácsot még leendő háztulajdonosainknak?
Akinek lesz háza, és akinek van, annak lennie kell lakástakarék pénztári számlájának is.

Szinte kötelezően ajánlott termék.
Aki gyűjt az önerőre annak is megéri, aki a lakáshitelét szeretné előbb letudni, annak is. Nem is beszélve arról, aki előre tud gondolni, és látja, hogy 10 év múlva már lehet egy felújítás keretében a házra fog tudni költeni 2-3 millió forintot, amiből  720.000 forint állami támogatás. Az elérhető hozam bőven 10% fölött is lehet.

 • Gondolják át a hitelfedezeti biztosítás megkötését, talán ez a legolcsóbb „életbiztosítás”.
  A legfontosabb, hogy próbálja hitelének összegét a leghamarabb a legnagyobb mértékben csökkenteni.

Köszönöm a nagyon hasznos tanácsot! Bővebb információk és elérhetőség:

idealishitel.hu

alkusz.info.hu