Az első kérdés, ami a ház építésének gondolata után felmerül:

mennyibe kerül a tervezés, és a kivitelezés? Oké, ugorjunk neki az építkezésnek, keressünk meg egy tervezőt!

Gondoltam, utána járok ennek, vajon mennyiért is terveznek kollégáim, más építészek. Szinte minden valamire való építész honlapján, vagy levelezésében megtalálható a probléma: mennyibe is kerül a tervezés, és vajon mennyit ér meg?
Akkor, amikor meg kell terveztetni a házat, talán soknak tűnik, és sok is lehet az az 1-2-3 %, vagy m2 -re vetített 2500-….5000 Ft ár. nagyon nagy a szórás, ezért nem is tenném itt le a voksomat egy bizonyos ár mellett. Én ehelyett azt nézném meg, mennyit ér, és mire kell a terv.

 

Beszélgetésekbe, megjegyzésekbe belenézve azt látom, hogy vannak emberek, akik megterveztettek egy házat, és utána nem építik meg. Szomorú, mert nem valósul meg a terv. Mert “nem jó”, “nem úgy tervezte az építész” vagy túl sokba kerül végül a ház. Ez azért érdekes, mert ha terveztet az ember, akkor miért nem foglalkozik vele maga is, miért nem várja el, hogy a tervet rá szabják? Hiszen ez lenne a lényege, egy, a családjára szabott, kényelmes, szerethető, és megépíthető otthont terveztetni. Ha nincs meg a kapcsolat, a bizalom a tervező felé, akkor ez nagyon nehezen jöhet össze…

Máshol azt olvastam, hogy “a tervező csak lerajzolta, de mindent én terveztem meg!”. Ez nagyon szép dolog. Már az egyetemen is sokszor elhangzik, és azóta is csak mosolyogva tudok erre gondolni: minden ember házban lakik, úgyhogy mindenki tud házat tervezni, építeni. Lehet. Lehet, hogy vannak, akiknek nem is kell tervező, igazából elég lenne egy aláírás csak a tervükre, mert sajnos törvény írja elő a tervezői jogosultságot.
Vannak az interneten nagyon klassz tervező programok, amikkel bárki, aki valaha játszott gépen, meg tud rajzolni egy házat, akár 3D -ben is. Apró gond néha, hogy nem tudja a szükséges méreteket, mekkora lehet egy wc, ami még használható, stb…de ez nem akadály.
Én nem is vitatom, biztos, hogy vannak olyan emberek, akik képesek megtervezni, kitalálni és meg is rajzolni saját álmaik házát. Nekik talán nem is kellene tervező.

 

Vannak, akik típusterveket “lopnak” le az internetről. Igen, ez is lopás, mert minden tervet szerzői jogok védenek. Más kérdés, hogy ez magyar szokás szerint nem sokat jelent, sőt nem is hallottak róla az emberek. Nincs ezzel sem gond, ha valaki megtalálja pont azt a tervet, amit szeretne, legjobb, ha felkeresi azt a tervezőt is, aki azt tervezte. Általában egyébként nem azt a tervezőt keresik fel, és ráadásul ki is szokott alakulni, hogy nem is egészen azt kell nekik megtervezni- de támpontnak, kiindulási pontnak jó az, hogy szétnéztek.
Itt tölthetsz le ajándék típusterveket: AJÁNDÉK

 

Egyik nagyon jellemző építtető típus az, aki elkezdi sorolni, mennyi mindent szeretne: jön a napelem, az infrapanel, a nagy nappali tér, nagy üvegek, a nyárikonyha és a mosókonyha gondolata. Az interneten szintén mindenféle ismereteket fel lehet szedni, miért jó ez, miért jó az, és sajnos az emberek jól bele is gabalyodnak. Amikor aztán beleélték magukat, már nehéz lehozni őket a földre, nehéz elfogadtatni a tényeket és azok árait. Mert lehet mindent, csak nézzük meg a költségkeretet is.
Valahol itt van elrejtve az ok, ami miatt TALÁN lehet, hogy szükség van építész tervre is, és érdemes nem feltétlen annak ára alapján dönteni. Mert az a gyakorlat, rálátás és ismeret, (részben emberismeret is, nem csak a szerkezetek, anyagok ismerete) ami kialakul, amit felszed a tervező évek, év tizedek alatt, hoz, vagy legalábbis hozhat olyan pozitívumokat, amire nem is gondolna az ember. Például rögtön az elején, a szerkezet, építőanyag megválasztásával is jelentősen lehet spórolni, figyelembe véve az energetikai igényeket is.

Az új, bejelentéses építkezésekkel együtt bejöttek a társtervezők is a képbe, így már nem is elég csak az építészt megfizetni. A bankok által adott infó szerint, kb. 1 millió Ft-ot kell tervezésre szánni.
A tervező felelőssége jóval nagyobb lett, ellenőriznie kell a kivitelezést is, tervezői biztosítást is kell kötnie. Végig jelen van a ház megépítésénél. Ez a megrendelő számára némi biztonságot is jelent, hiszen van valaki, aki az ő szemszögéből is kézben tartja  a házat. (Mi egyébként eddig is így dolgoztunk, a joszabály csak most ért utol                                                       minket :))

Egyeztessünk…

A tervezés, mind az építészeti, mind a gépész, elektromos, statikus, lehet terület arányos, vagy bekerülési költség arányos. Mivel a bekerülési költség elég tág intervallum lehet, én a terület arányosságra voksolok. Ez sem mondható egyszerűnek, és ehhez is érdemes előbb egyeztetni az igényekről, mert nem mindegy, mennyire összetett a feladat. Nyilván egy több szintes luxusház 4-5 fürdőszobával , vagy egy 60 m2-es tipikus családi ház tervezése nem ugyanaz a kategória.

Erre a lehetőségre gondolva van lehetőség akár skypos konzultációra is, illetve személyes találkozót is lehet kérni. Úgy gondolom, megéri tanácsot kérni az első lépéseknél, hiszen nagyon sok múlhat az első döntéseken: hova építsünk, mit építsünk, tervezőt, kivitelezőt, építőanyagot -ezáltal költségvetést válasszunk…

Tedd fel kérdésed bátran! Minden érdeklődőt szívesen várok, és minden kérdésre válaszolok, akkor is, ha azt hiszed, “buta kérdés” ! Szerintem alapvetően nincs buta kérdés, hanem vannak gondolatok és hitek- tévhitek, amiket kérdések nélkül nem tudnánk tisztázni! Ezeknek a tisztázása, átgondolása, az előrébb lépés pedig kinek, mennyit ér meg? Lehet, hogy a ház megvalósulása múlik ezen az első lépésen.