Karate- ház- Budapest XVI.ker.

Amikor először megkerestek ezzel az összetett feladattal, látszott, hogy valóban nem lesz egyszerű dolgunk.

Több okból is nehéz volt a tervezés:

  • a telek beépíthetőségi adottságai meghatározott mélységig engedtek építeni, a szabályozási vonal ferdén vágja el a telek végét,
  • nagyon szigorú zöldfelületi százalék van, miközben a kiépítendő parkolók mennyisége is jelentős.
    Nekünk kellett volna a sok zöldfelület, mert az előkertben edzéseket akarnak tartani, és mezítláb nem jó sem a betonon, sem a gyeprácson ugrálni…de sajnos semmilyen kedvezményt nem kaphattunk, holott nem jellemző, hogy egy karate terem előtt sok autó parkoljon. Sok helyen egy iskolának sincs ennyi parkolóhelye a tornateremnél.
  • a tervezési program tartalmazott egy lakást délre tájolva, és északra egy öltöző kiszolgáló egységet, a kettő közt egy edző teremmel- így a beépíthető területet centire ki kellett használnunk, de még a 4 m2 előírt fűnyírótárolót is be kellett tenni a házba, mert ilyen előírás van. Drága m2 a fűnyírónak…
  • az öltözőkbe ÁNTSZ -nek is volt beleszólása- ez sem volt egyszerű, komoly előírásokat betartani, holott még egy iskolában tartott edzésen sincsenek meg ilyen feltételek.
  • a környezetbe illeszkedő stílus családi házas övezet, 35 fokos tetővel, ugyanakkor ezt volt leglehetetlenebb meghatározni, mert a környéken lapos tetős ház is van, sőt épül is. Műszakilag, költségileg, és jobb területkihasználás okából azonban mi a 35 fokos tető mellett döntöttünk.
  • a karate terem lefedése faszerkezettel, szolid költségvetéssel szép feladat

Miután mindez megoldódott, még meg kellett birkózni némi akadállyal, tüzivíz, tervtanács, stb…

A nem kis méretű házat többször terveztük teljesen át, többször, több szempontból, több építész nekifutott, hogy biztosan a legjobbat nyújtsuk. Most túljutva mindezeken, maximálisan kihoztuk a házból az igényeknek megfelelő teret, és- szerintünk nem is lett rossz- bár ezt mindenki maga döntheti el.

Nyilván lehetett volna sok mindent csinálni, de egyet nem lehetett: elszállni a költségekkel.
Reméljük hamarosan elhárul minden akadály, és elindul a nagy építkezés, ami azért is érdekes lesz, mert a faházak magyarországi méretéhez képest ez nagy lesz, és különleges.
Az építkezésről mindenképpen sok képet csinálunk majd, és meg is mutatjuk!